Dieta w chorobach tarczycy

Zasady żywienia w chorobach tarczycy

  1. Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
  2. Pamiętaj o porcji warzyw (ewentualnie owoców) do każdego posiłku. Najlepiej, aby ⅓ – ½ Twojego talerza przy każdym posiłku zajmowały warzywa.
  3. Pij odpowiednią ilość wody – zdrowy dorosły człowiek powinien pić 1,5 litra wody dziennie.
  4. Dostarczaj odpowiednią ilość błonnika poprzez spożywanie produktów pełnoziarnistych i warzyw.
  5. Ograniczaj spożycie mięsa, przede wszystkim czerwonego oraz przetworzonych produktów mięsnych do pół kilograma na tydzień.
  6. Zastąp tłuszcze zwierzęce olejami roślinnymi, przede wszystkim oliwą z oliwek, olejem rzepakowych i lnianym.
  7. Unikaj słodyczy, przestań słodzić kawę i herbatę, nie pij napojów gazowanych i słodzonych.
  8. Nie dosalaj potraw, zastąp sól ziołami.
  9. Unikaj alkoholu.
  10. Regularnie jedz ryby, jajka, rośliny strączkowe (są dobrym źródłem białka oraz mikroelementów w diecie).

W chorobach o podłożu autoimmunologicznym, czyli chorobie Hashimoto oraz Gravesa-Basedowa można zastosować dietę przeciwzapalną.

Na czym polega dieta przeciwzapalna?

Dieta przeciwzapalna to taka, która zawiera w sobie produkty o wysokim potencjale przeciwzapalnym.

Przykłady produktów

Przeciwzapalne warzywa: cebula, czosnek, warzywa kapustne, warzywa czerwone i pomarańczowe (pomidory, papryka) 
Przeciwzapalne owoce: owoce jagodowe, ananas, granat.
Przyprawy: kurkuma, imbir, goździki, cynamon, ostra papryka, kakao
Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy
Źródło białka: tłuste ryby morskie, np. łosoś, halibut, makrela
Orzechy: włoskie, migdały, laskowe

Pamiętaj o spożywaniu odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego poprzez jedzenie warzyw (w tym strączkowych), owoców, produktów pełnoziarnistych. 
Unikaj słodyczy i żywności wysoko przetworzonej (gotowe dania, dania typu fast-food), ogranicz lub całkowicie zrezygnuj z alkoholu. Przygotowując posiłki unikaj smażenia, grillowania oraz ogranicz spożycie wędzonek.

Mity dietetyczne w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto

  • Stosowanie diety bezglutenowej – nie jest zalecane.
  • Dieta bez laktozy – nie jest zalecana.
  • Eliminacja nabiału – nie jest zalecana, co więcej nabiał jest naturalnym źródłem m.in. jodu, więc nie należy wykluczać go z diety.
  • Dieta bardzo nisko energetyczna – nie jest zalecana.
  • Stosowanie wysokich dawek jodu (np. protokół Lugola) – nie udowodniono, aby duże dawki jodu pozytywnie wpływały na przebieg niedoczynności, a co więcej mogą doprowadzić do nadczynności tarczycy.

Opracowano na podstawie:
Dietoterapia autoimmunizacyjnego zapalenia tarczycy. Wskazówki dla pacjenta. Dr inż. Agata Janczy, lic. Magdalena Landowska. Zakład Biochemii Żywienia, Gdański Uniwersytet Medyczny.