Zasady żywienia w chorobach tarczycy
- Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
- Pamiętaj o porcji warzyw (ewentualnie owoców) do każdego posiłku. Najlepiej, aby ⅓ – ½ Twojego talerza przy każdym posiłku zajmowały warzywa.
- Pij odpowiednią ilość wody – zdrowy dorosły człowiek powinien pić 1,5 litra wody dziennie.
- Dostarczaj odpowiednią ilość błonnika poprzez spożywanie produktów pełnoziarnistych i warzyw.
- Ograniczaj spożycie mięsa, przede wszystkim czerwonego oraz przetworzonych produktów mięsnych do pół kilograma na tydzień.
- Zastąp tłuszcze zwierzęce olejami roślinnymi, przede wszystkim oliwą z oliwek, olejem rzepakowych i lnianym.
- Unikaj słodyczy, przestań słodzić kawę i herbatę, nie pij napojów gazowanych i słodzonych.
- Nie dosalaj potraw, zastąp sól ziołami.
- Unikaj alkoholu.
- Regularnie jedz ryby, jajka, rośliny strączkowe (są dobrym źródłem białka oraz mikroelementów w diecie).
W chorobach o podłożu autoimmunologicznym, czyli chorobie Hashimoto oraz Gravesa-Basedowa można zastosować dietę przeciwzapalną.
Na czym polega dieta przeciwzapalna?
Dieta przeciwzapalna to taka, która zawiera w sobie produkty o wysokim potencjale przeciwzapalnym.

Przykłady produktów
Przeciwzapalne warzywa: cebula, czosnek, warzywa kapustne, warzywa czerwone i pomarańczowe (pomidory, papryka)
Przeciwzapalne owoce: owoce jagodowe, ananas, granat.
Przyprawy: kurkuma, imbir, goździki, cynamon, ostra papryka, kakao
Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy
Źródło białka: tłuste ryby morskie, np. łosoś, halibut, makrela
Orzechy: włoskie, migdały, laskowe
Pamiętaj o spożywaniu odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego poprzez jedzenie warzyw (w tym strączkowych), owoców, produktów pełnoziarnistych.
Unikaj słodyczy i żywności wysoko przetworzonej (gotowe dania, dania typu fast-food), ogranicz lub całkowicie zrezygnuj z alkoholu. Przygotowując posiłki unikaj smażenia, grillowania oraz ogranicz spożycie wędzonek.
Mity dietetyczne w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto
Opracowano na podstawie:
Dietoterapia autoimmunizacyjnego zapalenia tarczycy. Wskazówki dla pacjenta. Dr inż. Agata Janczy, lic. Magdalena Landowska. Zakład Biochemii Żywienia, Gdański Uniwersytet Medyczny.